Parentelen

Er zijn in de omgeving van Arnhem twee families “Broekhuisen”. Hermen van Broekhuijsen is mijn oudst bekende directe voorouder. Hij trouwt in 1691 en is dan “jongman van Gescher”. Hij zorgt voor nageslacht langs de Rijn tussen Arnhem en Wageningen. Later waaiert de familie uit over Nederland, de Verenigde Staten en Australië. Daniël van Broekhuijsen leeft in dezelfde periode en zet nageslacht langs de IJssel tussen Arnhem en Doesburg in de wereld. Er is (nog) geen bewijs, maar er zijn sterke aanwijzingen dat de families verwant zijn.

Natuurlijk moeten we ook onze grootouders niet vergeten. Zij waren Marie Kruisselbrink van vaderszijde en Riek van Buel  en Gerard Krammer van moederszijde. Marie heeft haar roots in de Achterhoek, Riek die van haar rond Oss en Gerard’s voorouders kwamen uit Noord-Holland.

Bijzonder is het verhaal van Jacobus Drevijn en Helana Palms. Jacobus trouwt in 1905 met Elisabeth van Rijsewijk. Uit dit huwelijk worden twee zonen en een dochter geboren. Op 14 september 1916 gaat het vreselijk fout: Elisabeth bevalt van een doodgeboren dochter en sterft in het kraambed, slechts 31 jaar oud. Jacobus verbrandt al zijn schepen achter zich en emigreert drie jaar later met zijn drie overgebleven kinderen naar Wilmington in de Verenigde Staten. Helena trouwt in 1915 met Jan den Ouden. Ze krijgen in 1917 een dochter maar een jaar later slaat ook hier het noodlot toe: Jan overlijdt slechts 32 jaar oud. Dat Jacobus en Helena elkaar al gekend hebben lijkt me waarschijnlijk (al weet ik niet waarvan) en in 1921 reist Jacobus terug naar Nederland. Op 21 september trouwen Jacobus en Helena en zes weken later reist hij in gezelschap van zijn nieuwe vrouw en stiefdochter naar Wilmington terug. Eenmaal terug worden nog twee dochters en een zoon geboren. Genealogieprogramma’s kunnen zoiets niet aan en dus zijn er aparte parentelen voor Jacobus en Helena.

De familie vindt verder zijn oorsprong in de Achterhoek, zoals daar zijn: Jan Wevers,   Hendrik JansenJan Hendrik BerenpasCristiaan BeumkeLammert Bots (Gesink) en Derk Hulst.

En dan heb je natuurlijk nog van die kronkels: je weet dat het geen familie is of je komt er op een gegeven moment achter, maar ja……die gegevens heb je! Ik ben niet zo’n purist die dan families uit mijn databestanden gaat slopen 😉 Dat resulteert dus in parentelen van Adrianus van den Meiracker en Derk Bodt. 

File:Magen David Adom.svg Verder heb ik onderzoek gedaan naar het joods-friese nageslacht van Abraham Moses Broekhuijsen. Zoals te verwachten met een trieste afloop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *